Пролетно ястие: Кюфтенца с лапад и сирене

Пролетно ястие: Кюфтенца с лапад и сирене

Необходими продукти:

    • 300 г лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло);
    • 100 г булгур (фино смлян);
    • 200 мл вряла вода;
    • 2 яйца;
    • 100 г краве сирене (натрошено);
    • 1 малка глава лук (настъргана);
    • 2 скилидки чесън (пресовани);
    • 1 ч.л. бакпулвер;
    • 3-4 с.л. галета или натрошени сухари;
    • 1 ч.л. чубрица или джоджен;
    • 1/2 ч.л. черен пипер;
    • Сол на вкус;
    • Олио или зехтин за готвене.

Начин на приготвяне:

Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 10–15 минути. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.

Измийте и нарежете лапада на ситно. Бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете.

В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета.

Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с олио или зехтин. Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.

Поднесете със сос от кисело мляко с чесън, хумус или салата от пресни зеленчуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *