„Поачи“: Турски сиренки без мая

Необходими продукти:

  • Брашно – 430 г;
  • Бакпулвер – 12 г;
  • Яйца – 3 бр.
  • Масло – 100 г;
  • Захар, сол – по 1 ч.л.;
  • Растително масло – 60 мл;
  • Кисело мляко с 2,5% масленост – 100 мл;
  • Оцет 9% – 15 мл.

За плънката:

  • 1 яйце;
  • сирене или извара – 250 г.

Начин на приготвяне:

Изсипете в дълбока купа маслото на стайна температура, добавете захарта и солта, и разбъркайте. Прибавете също растителното масло, оцета и киселото мляко. Смесете всичко старателно с тел до гладка смес. След това разбийте 2 яйца + 1 белтък (жълтъка заделете за намазване) и ги добавете в сместа.

Разбъркайте отново до гладка консистенция. Добавете на порции брашното, пресято с бакпулвера. Замесете тестото с лъжица, а после го доомесете с намаслени ръце. Получава се много меко, деликатно и нежно тесто, което не лепи по пръстите.

Разделете тестото на топки, в зависимост от големината на сиренките, която желаете. В нашия случай – 12 броя.

Пригответе пълнежа, като смесите яйцето и сиренето (изварата).

Вземете парче тесто, поръсете малко с брашно, разтегнете тестото с ръце (можете да използвате точилка) на плоска питка. В средата сложете от плънката и прищипете тестото отгоре с пръсти. Придайте на сиренките формата на лодка, като леко ги сплескате върху плота.

Оформете така всички сиренки, подредете ги върху тавичка с хартия за печене, намажете с жълтък и печете в предварително загрята до 200 ° С за 30-35 минути.

Преди печене може да оформите върху сиренките лек разрез с остър нож или шпатула за крем на торти – така сиренките ще станат още по-красиви.

След като ги извадите от фурната, оставете поачите да се охладят леко, пише zajenata.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *