
Пиле тандури – традиционна индийска рецепта
Необходими продукти:
- 4 бр. пилешки гърди или бутчета, обезкостени и без кожата
- 4 с.л. подправка тандури на прах (подправката можете да намерите в индийски магазин за подправки)
- сокът на 1 лимон
- 2 с.л. чесън на прах
- 1 с.л. куркума
- 1 с.л. гарам масала
- 1 с.л. лют едро смлян червен пипер
- 1/2 с.л. кимион
- 1/4 ч.ч. кисело мляко или сметана
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете пилешкото. Мариновайте го в лимонов сок за 10 мин, добавете сол и пипер. Оставете да престои в микса от подправки.
Смесете всички сухи подправки. Опитайте и ако прецените, коригирайте количествата на вкус. След това смесете с киселото мляко или сметаната. Пилешкото трябва да е добре покрито от тази смес, така че ако е необходимо, добавете още кисело мляко или сметана. Оставете да престои поне 4 часа, но най-добре 8 или 24 ч.
При печене, запазете соса от маринатата, за да намазвате с него пилешкото. Може да използвате скара или барбекю, пише opensourcefood.com.