Печен сладък картоф с чеснов зелен сос

Необходими продукти:

  • 4 малки сладки картофа
  • Зехтин – 2 супени лъжици
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Настърган пармезан

За зеления сос:

  • Връзка босилек + връзка магданоз
  • 1/2 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок
  • 4 супени лъжици зехтин
  • Щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте сладките картофи и ги нарежете на ветрилообразни резци с дебелина около 3 мм. Поставете нарязаните картофи в голяма чиния и ги залейте с 2 супени лъжици зехтин. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре, така че всеки картоф да бъде покрит с масло и подправки. Печете картофите в предварително загрята фурна за около 40 минути или докато станат меки и златисти.

След като картофите са готови, поръсете ги с настърган пармезан и ги върнете във фурната за още 5-10 минути, докато пармезанът се разтопи и придаде хрупкава коричка на картофите.

Зеленият сос:

Поставете босилека, магданоза, чесъна, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер в блендер. Смесете съставките докато получите гладка и ароматна смес. Ако предпочитате по-кремообразен вкус, можете да замените зехтина и лимоновия сок с пълномаслено кисело мляко. Сервирайте горещите печени сладки картофи с чесновия зелен сос. Посипете ги с още пармезан и се наслаждавайте на вкуса на скандинавското ястие, пише Actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *