Печено цвекло, пълнено с кайма

Необходими продукти:

  • 5-6 големи глави червено цвекло
  • 250 г кайма смес
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • черен пипер
  • сол
  • 125 г масло
  • 1 твърдо сварено яйце
  • 100 г кашкавал

Съвет: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва, пише epicenter.bg.

Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.

Отцедете водата и ги охладете със студена вода.

С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката.

От нея можете да си направите салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.

Стопете останалото масло на котлона.

Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *