Печено агнешко с печурки и зеленчуци на фурна
Необходими продукти:
- 2 кг – агнешко месо
- 1/2 кг – печурки
- 2 – моркова
- 4 – глави лук
- 200 г – киселец
- 1 връзка – зелен лук
- 3 стръка – пресен чесън
- сол
- 1/2 к.ч. – олио
- магданоз
За марината:
- 2 с.л. – мед
- 1 ч.л. – джинджифил
- 1 ч.ч. – бяло вино
- сол
- черен пипер
- мащерка
Начин на приготвяне:
Медът (2 с.л.), джинджифилът (1 ч.л.), виното (1 ч.ч.), солта, черния пипер и мащерката се разбиват. С получената смес се намазва месото (2 кг) и престоява на студено поне 4 часа, след което се пече на бавен огън до пълна готовност. Гъбите (1/2 кг) се нарязват на парченца, лукът на ситно, както и киселецът (200 г). Морковите (2 бр) се настъргват на ситното ренде. Всичко това се задушава под капак в тенджера. Когато всичко омекне, се посолява и подправя с черен пипер. Накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.
Съвет: Можете да нарежете месото и да го сложите в тенджерата със зеленчуците да поври заедно с тях 3-4 минути. Така гарнитурата става по-апетитна.
Време за приготвяне:
120 минути