Печена коледна пуйка с ябълков сок
Необходими продукти:
- 1 пуйка (около 5 до 7 кг)
- 5 л вода
- 3 л ябълков сок
- 340 г морска сол
- 200 г захар
- 4 с.л. зехтин
- ¼ ч.л. сушена мащерка
- ¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо
Начин на приготвяне:
Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.
Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио.
Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата