Патладжан по гръцки – ароматно постно ястие

Необходими продукти:

  • патладжани – 1 бр.
  • лук – 1 глава
  • домати – 2 бр.
  • чесън – 3 скилидки
  • ориз – 2 с.л.
  • сирене – 2 с.л. мизитра
  • краве масло – 1 с.л.
  • зеленчуков бульон – 1 кубче
  • зехтин – 1 с.л.
  • риган
  • черен пипер – прясно смлян

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на кубчета с големина 1 см. Лука и доматите без люспата нарежете на кубчета. Чесъна нарежете на ситно или намачкайте. Загрейте фурната на 180 градуса.

В тиган, който може да се слага и във фурната на умерено загрята температура, запържете патладжана, докато не поруменее.

Прибавете лука и продължете пърженето с разбъркване още 5 мин.

Прибавете чесъна и доматите, а след няколко минути и ориза и кубчето бульон, както и останалите подправки.

Налейте вода, разбъркайте и поръсете с настърганото сирене и разпръснете парченца масло.

Печете патладжана 20 минути до златист загар.

Сервирайте патладжана по гръцки с домашен хляб и зелена салата.

Ако нямате гръцко сирене, заместете с настърган пармезан, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *