Патладжани с доматен сос
Необходими продукти:
- патладжани – 2 бр. средни
- домати – 400 г
- доматено пюре – 1 ч.л.
- вода – 100 мл
- захар – 1 с.л. равна
- чесън – 4 – 5 скилидки
- магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се нарязват на четири части. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се махне горчивината им. След това се измиват, подсушават се и се нарязват на парчета като картофи за пържене.
В тиган със загрято олио на два три пъти те се изпържват до готовност, като се разбъркват често – правя го с две дървени лъжици, за по-лесно. Когато са готови, се изваждат в чиния.
В същия тиган с добавка на малко олио/ако не е останало от патладжаните/, се изсипва консервата с домати.
С прибор за смачкване се пасират доматите до еднородност. Поставя се доматеното пюре, посолява се и се добавя водата. Сосът се пържи до желаната гъстота. Накрая се добавя нарязаният чесън, магданозът и захарта.
Към готовия сос се прибавят патладжаните и се оставя ястието да се задуши за около пет минути.
Изключва се котлонът и оставяте ястието да се готви още 1-2 минути. Вкусно е и топло, и студено, пише gotvach.bg.