Патладжани „Болонезе“

Необходими продукти:

  • патладжани – 2 големи
  • кайма – 125 г /60% телешка и 40% свинска/
  • лук – 1 глава кромид
  • морков – 1 бр.
  • чесън – 1 – 2 скилидки
  • магданоз – 1/2 връзка
  • олио – 50 г
  • сол – на вкус
  • кашкавал – 50 г настърган
  • лимон – сокът на 1/2
  • захар – 1 щипка
  • доматен сос – 500 мл

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват, разрязват на половина и сърцевината им се издълбава. Осоляват се и се оставят в наклонен съд, да им изтече горчивият сок (около 30–40 минути).

През това време в тиган пресованият чесън, ситно нарязаните лук и морков, каймата и издълбаното от патладжаните се запържват в 30 г сгорещено олио.

Добавя се доматеното пюре, захарта и къкри около 15 мин.

В тенджерка се кипва вода, 20 г олио, захарта, лимоновият сок, копърът и малко сол. Добавят се патладжаните и се варят до полуготовност.

В тавичка се подреждат полусварените патладжани. Напълват се със сместа от каймата и се запичат на предварително загряна фурна на 160 градуса.

Пълнените патладжани се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат на горен реотан.

Поръсват се със ситно нарязаният магданоз, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *