Патладжани „Болонезе“
Необходими продукти:
- патладжани – 2 големи
- кайма – 125 г /60% телешка и 40% свинска/
- лук – 1 глава кромид
- морков – 1 бр.
- чесън – 1 – 2 скилидки
- магданоз – 1/2 връзка
- олио – 50 г
- сол – на вкус
- кашкавал – 50 г настърган
- лимон – сокът на 1/2
- захар – 1 щипка
- доматен сос – 500 мл
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват, разрязват на половина и сърцевината им се издълбава. Осоляват се и се оставят в наклонен съд, да им изтече горчивият сок (около 30–40 минути).
През това време в тиган пресованият чесън, ситно нарязаните лук и морков, каймата и издълбаното от патладжаните се запържват в 30 г сгорещено олио.
Добавя се доматеното пюре, захарта и къкри около 15 мин.
В тенджерка се кипва вода, 20 г олио, захарта, лимоновият сок, копърът и малко сол. Добавят се патладжаните и се варят до полуготовност.
В тавичка се подреждат полусварените патладжани. Напълват се със сместа от каймата и се запичат на предварително загряна фурна на 160 градуса.
Пълнените патладжани се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат на горен реотан.
Поръсват се със ситно нарязаният магданоз, пише gotvach.bg.