Патешко с портокали – ще впечатлите гостите
Необходими продукти
- 1 кг патешко месо
- 3 портокала
- 50 г масло
- 2-3 с.л. пшенично нишесте
- 3 с.л. бяло вино
- 1/2 к.ч. телешки бульон
- 1 ч.ч. портокалов ликьор
Начин на приготвянe
Патешкото се нарязва на филии, посолява се и се изпържва за 3-4 минути в загрятото масло до златисто. След като стане златиста се намалява котлона и се слага капак да се задуши за около 20 мин. заедно с виното.
С много остър нож се филетират портокалите, като сокът се запазва. Слагат се в ликьора.
Нишестето се разтваря в малко бульон и заедно с бульона се добавя при патицата. Оставя се да ври, докато се редуцира на 2/3. Разбърква се често, за да не загори.
След като патицата е готова се добавят портокалите.