От Охрид: Телешка чорба по македонски

Необходими продукти:

  • телешко месо – 300 г от бут или плешка
  • лук – 1 средна глава
  • моркови – 1 бр.
  • картофи – 1 бр.
  • грах – 100 г или зелен фасул от кръглия
  • олио – 5 – 6 с.л.
  • краве масло – 15 г
  • брашно – 1 – 2 с.л.
  • дафинов лист – 1 бр.
  • черен пипер – на вкус
  • сол – на вкус
  • магданоз – 1 – 2 с.л. накълцан (може и сушен)
  • жълтъци – 1 бр. от голямо яйце
  • лимонов сок – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Подгответе си месото и зеленчуците, като ги нарежете на дребно.

Лука обикновено го смилам, защото не ми харесва да виждам парченца в чорбата. С него смилам и един стрък целина за подобряване на вкуса, но тъй като не присъства в оригиналната рецепта, не съм го описала в продуктите.

Граха също сменям със зелен фасул от заобления, като го нарязвам на дребно.

Малките парченца телешко оваляйте обилно в брашното и малко черен пипер.

Загрейте олиото и в него запържете смления лук (в моя случай и целина).

Добавете морковите и след две минутки – месото с брашното. Бъркайте, за да не залепва.

Налейте на части топла вода или бульон – около 1.2 л. отново при непрестанно разбъркване, за да се разтвори хубаво запърженото брашно.

Затова е необходимо и в началото поне да се налива на части течността.

Сложете дафиновия лист, магданоза, сол на вкус и варете под капак около 40 минути. След като кипне, намалете огъня до слаб или умерен.

Идва ред да сложите и картофите на малки кубчета заедно с граха или зеления фасул. Ако е нужно, долейте вода. Продължете варенето до готовността им – още около 25-30 минути.

В готовата телешка супа пуснете да се разтопи малка бучка масло, дръпнете от огъня и застройте със разбит с лимонов сок жълтък.

Телешката чорба ще стане още по-вкусна, ако към застройката добавите и 2-3 лъжици кисело мляко.

Поднесете охридската телешка чорба гореща и поръсена с още магданоз, черен пипер по желание и лимонов сок, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *