
Ориз със скариди и източни подправки
Необходими продукти
- 250 г ориз
- 300 г скариди
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава кромид лук
- 1 ч.л. канела
- кардамон
- карамфил
- 4-5 скилидки чесън
- 1/4 ч. л. куркума
- 500 мл гореща вода
- щипка сол
Начин на приготвянe
Оризът се измива под течаща вода. Лукът и чесънът се обелват и нарязват на дребно. В голям тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината.
Прибавят се лукът, пръчката канела, карамфилът и кардамонът. Всичко се задушава до омекване на лука. Добавят се чесънът и куркумата. Пържи се 1 минута и се прибавят скаридите.
Готви се 2-3 минути и се добавя отцеденият ориз. Сипва се водата и се посолява на вкус. Ястието се кипва и огънят се намалява на минимум. Готви се 15 минути без капак.
Тиганът се сваля от котлона и се похлупва. Оризът престоява 10 минути, след което се разбърква добре.