Ориз със скариди и източни подправки

Необходими продукти

  • 250 г ориз
  • 300 г скариди
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.л. канела
  • кардамон
  • карамфил
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1/4 ч. л. куркума
  • 500 мл гореща вода
  • щипка сол

Начин на приготвянe

Оризът се измива под течаща вода. Лукът и чесънът се обелват и нарязват на дребно. В голям тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината.

Прибавят се лукът, пръчката канела, карамфилът и кардамонът. Всичко се задушава до омекване на лука. Добавят се чесънът и куркумата. Пържи се 1 минута и се прибавят скаридите.

Готви се 2-3 минути и се добавя отцеденият ориз. Сипва се водата и се посолява на вкус. Ястието се кипва и огънят се намалява на минимум. Готви се 15 минути без капак.

Тиганът се сваля от котлона и се похлупва. Оризът престоява 10 минути, след което се разбърква добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *