Ориз по мексикански – с боб и маслини
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязан
- 1 чушка, нарязана
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 чаша ориз басмати
- 2 чаени лъжици червен пипер
- 1 чаена лъжица кимион
- 1 чаена лъжица риган
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици доматена паста
- 2 чаши зеленчуков бульон
- 400 г боб от консерва
- 100 г черни маслини
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган на висока температура. Запържете лука, чушката, чесъна за около 2-3 минути. Добавете ориза. Гответе с разбъркване, докато се покрие напълно с мазнината или около 2 минути. Овкусете с подправките и разбъркайте.
Добавете доматената паста, разбъркайте за 1-2 минути. Добавете бульона и боба. Разбъркайте. Оставете да заври и намалете котлона. Покрийте и оставете да къкри за 20 минути. Свалете от котлона, без да сваляте капака за още 5 минути да се задуши. Добавете маслините и сервирайте, пише flagman.bg.