
Най-вкусния шоколадов сладкиш
Необходими продукти:
- яйца – 2 броя
- брашно – 2 чаени чаши
- кисело мляко – 1 чаена
- чаша олио – 1/2 чаена чаша
- хлебна сода – 1 чаена лъжица
- какао – 3 супени лъжици
- ванилии – 1 брой
- захар – 1 чаена чаша
За глазурата:
- краве масло -120 грама (малко пакетче)
- захар – 3 супени лъжици
- какао – 3 супени лъжици
- вода – 50 мл.
- 1/2 -млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата заедно със захарта, добавяте олиото и отново разбивате. Киселото мляко разбърквате със содата и след като шупне го добавяте към другите разбити съставки, добавяте и ванилията. Пресявате брашното заедно с какаото и ги добавяте към течната смес при непрекъснато разбъркване.
В тава поставяте хартия за печене и изсипвате сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути, като проверявате дали блатът е готов като го бучнете с клечка за зъби, ако излезе суха, то блатът е изпечен.
Готовата основа за сладкиша оставяте да изстине. Междувременно в малка тенджера слагате 3-4 супени лъжици вода, разбърквате ги със захарта и какаото за глазурата и слагате сместа на котлона. Добавяте и кравето масло и шоколада. След като глазурата стане хомогенна смес поливате с нея, още докато е топъл блатът. Преди това обаче, нарежете на ромбчета, за да може шоколадовия сироп да попие навсякъде.