
Маринован агнешки бут с печени зеленчуци
Необходими продукти:
- 2 кг – агнешки бут
- 200 мл. – бира
- 100 мл. – вода
- 100 гр. – масло
- 2 с.л. – брашно
- 1 с.л. – червен пипер
- 1 ч.л. – джоджен
- 1 ч.л. – чубрица
- 1 ч.л. – черен пипер
- сол
гарнитура:
- 800 гр. – картофи
- 8 бр. – моркови
- 2 глави – лук
Начин на приготвяне:
Всички подправки се смесват и се добавя половината масло. Сместа се разбърква и агнешкият бут се намазва с нея. Покрива се с фолио и се оставя да се овкуси в хладилника за 2 часа. След това се прехвърля в тава за печене.
Слагат се добре измитите и обелени цели моркови, обелените и разполовени глави лук и картофите също се оставят цели, но ако са по-големи, може да се разрежат и те на половинки.
Наливат се бирата и водата и месото се покрива с фолио. Първо се пече 20 минути на 250 градуса. След това фурната се намалява и месото се пече още около час и половина до два часа на 160 градуса. Времето за печене зависи от това колко е младо агнето.
Фолиото се развива и агнешкият бут се намазва с останалото масло. Запича се за още около 10 минути, докато се зачерви и се образува хрупкава апетитна коричка.