Маринован агнешки бут с печени зеленчуци

Необходими продукти:

  • 2 кг – агнешки бут
  • 200 мл. – бира
  • 100 мл. – вода
  • 100 гр. – масло
  • 2 с.л. – брашно
  • 1 с.л. – червен пипер
  • 1 ч.л. – джоджен
  • 1 ч.л. – чубрица
  • 1 ч.л. – черен пипер
  • сол

гарнитура:

  • 800 гр. – картофи
  • 8 бр. – моркови
  • 2 глави – лук

Начин на приготвяне:

Всички подправки се смесват и се добавя половината масло. Сместа се разбърква и агнешкият бут се намазва с нея. Покрива се с фолио и се оставя да се овкуси в хладилника за 2 часа. След това се прехвърля в тава за печене.

Слагат се добре измитите и обелени цели моркови, обелените и разполовени глави лук и картофите също се оставят цели, но ако са по-големи, може да се разрежат и те на половинки.

Наливат се бирата и водата и месото се покрива с фолио. Първо се пече 20 минути на 250 градуса. След това фурната се намалява и месото се пече още около час и половина до два часа на 160 градуса. Времето за печене зависи от това колко е младо агнето.

Фолиото се развива и агнешкият бут се намазва с останалото масло. Запича се за още около 10 минути, докато се зачерви и се образува хрупкава апетитна коричка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *