Кюфтета по мандраджийски с бял яйчен сос
Необходими продукти:
- 1/2 кг кайма;
- 100 г сирене;
- 50 г ориз;
- 1 глава лук;
- 1 яйце;
- 1 връзка магданоз;
- 1 скилидка чесън.
За заливката:
- 2 яйца;
- 1 ч.ч. прясно мляко;
- 1 с.л. брашно;
- 1 с.л. лимонов сок.
Начин на приготвяне:
В купа се смесват каймата (1/2 кг), яйцето (1 бр) натрошеното сирене (100 г), свареният ориз (50 г), нарязаната на ситно глава лук (1 глава), счуканият чесън (1 скилидка) и наситненият магданоз (1 връзка). Овкусяват се със сол и черен пипер и се разбъркват добре до получаване на еднородна смес.
Оформят се кюфтенца с желания размер и се пускат във вряща вода. Готвят се около 15 минути, след което се поставят в тава за печене. Ако не разполагате с достатъчно голяма тенджера, кюфтенцата се сваряват на порции.
Яйцата (2 бр), прясното мляко (1 ч.ч.), брашното (1 с.л.) и лимоновият сок (1 с.л.) се разбиват до получаване на еднородна смес, с която се заливат кюфтенцата. Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 180 градуса за 20-25 минути, пише 1001recepti.com.