Критараки – паста по гръцки
Необходими продукти:
- 500 г орзо (критарики);
- 100 мл олио;
- 1 глава кромид лук;
- 1 скилидка чесън;
- 4 домата или 425 г консервирани домати;
- 1 л пилешки или зеленчуков бульон;
- сол;
- черен пипер;
- сух риган;
- настъргано сирене Гауда или кашкавал.
Начин на приготвяне:
Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.
Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал, пише ezine.bg.