Крем супа от карфиол и грах
Необходими продукти:
- 200 г грах
- 1 малка глава карфиол
- 2 средни картофа
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 малка глава целина
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. копър
- 1 с.л. краве масло
Начин на приготвянe:
Картофите, лукът, морковът, целината и лукът се почистват. Срязват се на две или три. Слагат се в тенджера. Наливат се 3- 4 ч.ч. вода. Добавя се грах и карфиол. Съдът се поставя на включен котлон. Когато заври водата, се намаля степента на котлона.
Съдът се похлупва. Продуктите се варят до омекване. След готовност се отхлупва, за да се добави 1 с.л. краве масло. Оставя се да къкри на изключен котлон. След като е готова супата се пасира. В купичка се разбива един жълтък с 1/2 ч.ч. прясно мляко. Добавя се сол.
Застройката се налива при супата на тънка струйка. Бърка се непрекъснато, за да се получи еднородна смес. Поднася поръсена с копър.