Козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта
Необходими продукти:
- брашно за козунак – 1 кг;
- мая – 40 г;
- яйца – 6 бр.;
- масло – 200 г
- прясно мляко – 250 мл;
- захар – 300 г;
- кората на 1 лимон;
- 2 пакетчета ванилия;
- сол – 1 щипка;
- ром – 1 с.л.;
- стафиди;
- сушени кайсии;
- захар – за поръсване;
- 1 жълтък – за намазване.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.
Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.
Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.
Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.
Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си – това означава, че тестото е втасало.
Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.
Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки. Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.
Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/. Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло. Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.
Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят. Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.
Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.