Козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта

Необходими продукти:

  • брашно за козунак – 1 кг;
  • мая – 40 г;
  • яйца – 6 бр.;
  • масло – 200 г
  • прясно мляко – 250 мл;
  • захар – 300 г;
  • кората на 1 лимон;
  • 2 пакетчета ванилия;
  • сол – 1 щипка;
  • ром – 1 с.л.;
  • стафиди;
  • сушени кайсии;
  • захар – за поръсване;
  • 1 жълтък – за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си – това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки. Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/. Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло. Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят. Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *