Класическа банска капама

Капамата е богато зимно ястие от района на Банско, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празнична трапеза заради богатия си вкус.

Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

  • 1 голяма кисела зелка;
  • 150 гр ориз;
  • 150 гр сланина;
  • 1 кг свинско месо;
  • 1/2 кг телешко месо;
  • 150 гр сурова наденица – бански старец;
  • телешки судждук;
  • 8 бр. пилешки филета;
  • 1 ч.ч. червено вино;
  • 1 ч.ч. олио;
  • мариновано цвекло;
  • див кимион или семена от копър;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • дафинов лист.

Начин на приготвяне:

На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.

Отново наредете няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и чаша олио.

Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 140 градуса, първият половин час – на максимална температура, след това се намаля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *