Класическа банска капама
Капамата е богато зимно ястие от района на Банско, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празнична трапеза заради богатия си вкус.
Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 1 голяма кисела зелка;
- 150 гр ориз;
- 150 гр сланина;
- 1 кг свинско месо;
- 1/2 кг телешко месо;
- 150 гр сурова наденица – бански старец;
- телешки судждук;
- 8 бр. пилешки филета;
- 1 ч.ч. червено вино;
- 1 ч.ч. олио;
- мариновано цвекло;
- див кимион или семена от копър;
- червен пипер;
- черен пипер;
- дафинов лист.
Начин на приготвяне:
На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.
Отново наредете няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и чаша олио.
Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 140 градуса, първият половин час – на максимална температура, след това се намаля.