
Катино мезе – една от кулинарните емблеми на Банско
Необходими продукти:
- свинско месо без кост – 500 гр
- гъби – 150 гр
- лук – 1 глава
- масло – 1/2 пакетче
- олио – 3 с.л.
- магданоз – 6 стръка
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки. Загрейте в подходящ съд маслото и олиото и леко запържете месото.
През това време нарежете лука на полумесеци, а гъбите на четвъртинки.
След като месото побелее, добавете при него лука, а след като омекне и гъбите и ги оставете да се задушават заедно. Налейте малко вода, посолете оставете месото да се вари на слаб огън докато омекне и се сготви напълно.
Към края на готвенето подправете с черен пипер и лимонов сок на вкус и поръсете с нарязан магданоз.
Прехвърлете месото заедно с гъбите и лука в плитък глинен съд, сложете и част от течността, останала от готвенето, и запечете на 200 градуса колкото да придобие апетитен червен загар. Полейте с малко лимонов сок, поръсете с нарязан магданоз и поднесе горещото катино мезе както е в глинения съд, пише matekitchen.com.