Катино мезе – една от кулинарните емблеми на Банско

Необходими продукти:

  • свинско месо без кост – 500 гр
  • гъби – 150 гр
  • лук – 1 глава
  • масло – 1/2 пакетче
  • олио – 3 с.л.
  • магданоз – 6 стръка
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на хапки. Загрейте в подходящ съд маслото и олиото и леко запържете месото.

През това време нарежете лука на полумесеци, а гъбите на четвъртинки.

След като месото побелее, добавете при него лука, а след като омекне и гъбите и ги оставете да се задушават заедно. Налейте малко вода, посолете оставете месото да се вари на слаб огън докато омекне и се сготви напълно.

Към края на готвенето подправете с черен пипер и лимонов сок на вкус и поръсете с нарязан магданоз.

Прехвърлете месото заедно с гъбите и лука в плитък глинен съд, сложете и част от течността, останала от готвенето, и запечете на 200 градуса колкото да придобие апетитен червен загар. Полейте с малко лимонов сок, поръсете с нарязан магданоз и поднесе горещото катино мезе както е в глинения съд, пише matekitchen.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *