Казан диби – прекрасен турски десерт

Необходими продукти:

  • прясно мляко – 1 литър;
  • оризово брашно – 50 г;
  • царевично нишесте – 60 г;
  • захар – 200 г;
  • масло – 50 г;
  • канела – на прах;
  • пудра захар – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Отделете 1 ч.ч. от млякото и размийте в него оризовото брашно и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородност.

Загрейте останалото мляко заедно със захарта. Прибавете на тънка струя брашното и нишестето. Бъркайте непрестанно до сгъстяване на крема. Охладете за кратко и прибавете размекнатото масло. Разбъркайте с миксер до поемането на маслото.

Намажете дъното на малка тавичка с масло. Поръсете с пудрата захар и карамелизирайте, като сложите тавичката на котлона.

Охладете карамела. Изсипете крема в тавичката и го охладете. Върнете тавичката на котлона и оставете на тих огън 3-4 минути, докато започнат да се образуват балончета.

Отстранете тавичката от котлона и охладете. Сложете тавичката в хладилника и оставете поне 2 часа, за да се стегне.

Готовият оризов пудинг изсипете в подходяща чиния и поръсете с канела.

Преди поднасяне нарежете готовия Казан Диби на парчета, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *