
Казан диби – прекрасен турски десерт
Необходими продукти:
- прясно мляко – 1 литър;
- оризово брашно – 50 г;
- царевично нишесте – 60 г;
- захар – 200 г;
- масло – 50 г;
- канела – на прах;
- пудра захар – 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Отделете 1 ч.ч. от млякото и размийте в него оризовото брашно и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородност.
Загрейте останалото мляко заедно със захарта. Прибавете на тънка струя брашното и нишестето. Бъркайте непрестанно до сгъстяване на крема. Охладете за кратко и прибавете размекнатото масло. Разбъркайте с миксер до поемането на маслото.
Намажете дъното на малка тавичка с масло. Поръсете с пудрата захар и карамелизирайте, като сложите тавичката на котлона.
Охладете карамела. Изсипете крема в тавичката и го охладете. Върнете тавичката на котлона и оставете на тих огън 3-4 минути, докато започнат да се образуват балончета.
Отстранете тавичката от котлона и охладете. Сложете тавичката в хладилника и оставете поне 2 часа, за да се стегне.
Готовият оризов пудинг изсипете в подходяща чиния и поръсете с канела.
Преди поднасяне нарежете готовия Казан Диби на парчета, пише gotvach.bg.