Йемиста – традиционно гръцко ястие
Необходими продукти:
- 1/2 кг. – ориз
- 400 гр – домати от консерва
- 8 бр. – домати
- 4 бр. – зелени чушки
- 2 бр. – патладжан
- 6 бр. – картофи
- 2 глави – червен лук
- 2 скилидки – чесън
- 1бр. – тиквичка
- 1 връзка – магданоз
- 1 връзка – джоджен
- 2 с.л. – доматено пюре
- 2 ч.л. – захар
- 2 с.л. – масло
- сол
- черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
Йемиста или гемиста е гръцко ястие, традиционно състоящо се от зеленчуци като домати, патладжан и зелени чушки, които са пълнени с ориз и вътрешната част на зеленчуците. След това пълнените зеленчуци се пекат във фурната. Името на ястието на гръцки означава „пълнено“ и е типично лятно ястие. Има два основни вида йемиста – със или без смляно месо (кайма) в плънката. Препоръчително е ястието да се приготви, когато зеленчуците са в разгара на сезона и да се сервира гарнирано с лъжица гръцко цедено кисело мляко и придружено със сирене фета.
Горната страна на доматите се изрязва, месестата им част се изважда с помощта на лъжица и се прехвърля в купа. По същия начин се почистват чушките и патладжаните. Всички почистени зеленчуци се нареждат в голяма тава и се подправят с малко сол и захар. Във всеки зеленчук се слага и по малко мазнина.
Приготвя се сосът, като в блендер се слага вътрешността на доматите и се добавят зехтин, доматено пюре, захар, сол и черен пипер. Всичко се смила до хомогенност. В тенджера се загрява малко зехтин и нарязаният на ситно лук се задушава до омекване.
Тиквичките се нарязват на малки кубчета и също се задушават за около минута. Накрая се добавят месестата част на патладжаните и накълцания чесън. Слага се оризът и се запържва за кратко, след което се добавят нарязаните домати от консерва и се налива две чаши вода.
Плънката се подправя със сол и черен пипер и се оставя да поври около пет минути. Сваля се от котлона и се подправя с пресни билки, сол и черен пипер на вкус.
Картофите се обелват и се нарязват на хапки. В празните зеленчуци се разпределя плънката, като се пълнят до около 2/3 от тях. Отгоре се разпределят кубчетата картофи и се поръсват със сол и черен пипер. Поливат се с приготвения доматен сос, като останалият се разпределя около тях. Всички зеленчуци се покриват с предварително отрязаните им капачета и се наливат още около 3 чаши вода в тавата.
Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 1 час и 15 минути. По средата на готвенето за фолиото се маха и зеленчуците се запичат до апетитен загар.