Йемиста – традиционно гръцко ястие

Необходими продукти:

  • 1/2 кг. – ориз
  • 400 гр – домати от консерва
  • 8 бр. – домати
  • 4 бр. – зелени чушки
  • 2 бр. – патладжан
  • 6 бр. – картофи
  • 2 глави – червен лук
  • 2 скилидки – чесън
  • 1бр. – тиквичка
  • 1 връзка – магданоз
  • 1 връзка – джоджен
  • 2 с.л. – доматено пюре
  • 2 ч.л. – захар
  • 2 с.л. – масло
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Йемиста или гемиста е гръцко ястие, традиционно състоящо се от зеленчуци като домати, патладжан и зелени чушки, които са пълнени с ориз и вътрешната част на зеленчуците. След това пълнените зеленчуци се пекат във фурната. Името на ястието на гръцки означава „пълнено“ и е типично лятно ястие. Има два основни вида йемиста – със или без смляно месо (кайма) в плънката. Препоръчително е ястието да се приготви, когато зеленчуците са в разгара на сезона и да се сервира гарнирано с лъжица гръцко цедено кисело мляко и придружено със сирене фета.

Горната страна на доматите се изрязва, месестата им част се изважда с помощта на лъжица и се прехвърля в купа. По същия начин се почистват чушките и патладжаните. Всички почистени зеленчуци се нареждат в голяма тава и се подправят с малко сол и захар. Във всеки зеленчук се слага и по малко мазнина.

Приготвя се сосът, като в блендер се слага вътрешността на доматите и се добавят зехтин, доматено пюре, захар, сол и черен пипер. Всичко се смила до хомогенност. В тенджера се загрява малко зехтин и нарязаният на ситно лук се задушава до омекване.

Тиквичките се нарязват на малки кубчета и също се задушават за около минута. Накрая се добавят месестата част на патладжаните и накълцания чесън. Слага се оризът и се запържва за кратко, след което се добавят нарязаните домати от консерва и се налива две чаши вода.

Плънката се подправя със сол и черен пипер и се оставя да поври около пет минути. Сваля се от котлона и се подправя с пресни билки, сол и черен пипер на вкус.

Картофите се обелват и се нарязват на хапки. В празните зеленчуци се разпределя плънката, като се пълнят до около 2/3 от тях. Отгоре се разпределят кубчетата картофи и се поръсват със сол и черен пипер. Поливат се с приготвения доматен сос, като останалият се разпределя около тях. Всички зеленчуци се покриват с предварително отрязаните им капачета и се наливат още около 3 чаши вода в тавата.

Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 1 час и 15 минути. По средата на готвенето за фолиото се маха и зеленчуците се запичат до апетитен загар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *