Искендер кебап – емблематично ястие от турската кухня
Необходими продукти:
- агнешко месо – 400 грама (може и телешко)
- домати – 4 броя + 4 с.л. доматена паста
- чесън – 3 стръка зелен
- лук – 4 стръка зелен
- кисело мляко – 1 кофичка
- масло – около 3 – 4 с.л. (100 г)
- захар – на вкус
- сол – на вкус
- зехтин – 4 с.л.
- черен пипер
- чубрица
- червен пипер – 2 щипки
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета или жулиени, посолете го и го сложете да се запържи в малко мазнина заедно с накълцания чесън.
След като си смени цвета, прибавете накълцания лук и бъркайте леко, докато е готово. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица.
Нарежете доматите на дребни парченца и ги задушете със зехтина. Добавете и доматената паста, малко сол, захар и оставете да къкри до увиране на доматите.
Разбъркайте киселото мляко с 2 с.л. масло, в което е запържен червеният пипер.
Поднесете Искендер кебапа върху канапе от арабска питка, върху нея месото, полято с доматения сос, а отстрани сложете 2-3 с.л. от киселото мляко със запръжката.
Гарнирайте по желание с люти чушки, пише gotvach.bg.