Искендер кебап – емблематично ястие от турската кухня

Необходими продукти:

  • агнешко месо – 400 грама (може и телешко)
  • домати – 4 броя + 4 с.л. доматена паста
  • чесън – 3 стръка зелен
  • лук – 4 стръка зелен
  • кисело мляко – 1 кофичка
  • масло – около 3 – 4 с.л. (100 г)
  • захар – на вкус
  • сол – на вкус
  • зехтин – 4 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер – 2 щипки
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на парчета или жулиени, посолете го и го сложете да се запържи в малко мазнина заедно с накълцания чесън.

След като си смени цвета, прибавете накълцания лук и бъркайте леко, докато е готово. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица.

Нарежете доматите на дребни парченца и ги задушете със зехтина. Добавете и доматената паста, малко сол, захар и оставете да къкри до увиране на доматите.

Разбъркайте киселото мляко с 2 с.л. масло, в което е запържен червеният пипер.

Поднесете Искендер кебапа върху канапе от арабска питка, върху нея месото, полято с доматения сос, а отстрани сложете 2-3 с.л. от киселото мляко със запръжката.

Гарнирайте по желание с люти чушки, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *