Необходими продукти:
- 300 г – боб
- 1 бр – зелена чушка
- 50 г – целина
- 1бр – морков
- 2 глава – лук
- 1 с.л. – чубрица
- 1 с.л. – джоджен
- 1 връзка – магданоз
- 1 ч.л. – кимион
- 1 ч.л. – босилек
- черен пипер
За запръжката:
- 6 с.л. – олио
- 4 с.л. – брашно
- 1 с.л. – червен пипер
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за 8 часа и след това се измива. Слага се в гърне и се налива вода в отнощение 3 към 1. Добавят се нарязаните на ситно чушка, морков, лук и целина.
Когато бобът заври, се слага чубрицата. Оставя се да ври около час и половина и след като се свали от огъня, се добавят останалите подправки.
Приготвя се запръжка. В олио се запържва червният пипер за 30-40 секунди. Добавя се брашното и се разбърква. Котлонът се намалява и след 2 минути се сипва 1 черпак бульон от гърнето с боба. Разбърква се и щом стане еднородна смес се сипва още 1 черпак течност. Отново се разбърква и се повтар. Накрая запръжката се сипва при боба, разбърква се и се готви още 15-20 минути в умерена фурна.
По желание в запръжката може да се сложи и 1 супена лъжица доматено пюре.