Зрял боб в глинено гърне на фурна

Необходими продукти:

  • 300 г – боб
  • 1 бр – зелена чушка
  • 50 г – целина
  • 1бр – морков
  • 2 глава – лук
  • 1 с.л. – чубрица
  • 1 с.л. – джоджен
  • 1 връзка – магданоз
  • 1 ч.л. – кимион
  • 1 ч.л. – босилек
  • черен пипер

За запръжката:

  • 6 с.л. – олио
  • 4 с.л. – брашно
  • 1 с.л. – червен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва за 8 часа и след това се измива. Слага се в гърне и се налива вода в отнощение 3 към 1. Добавят се нарязаните на ситно чушка, морков, лук и целина.

Когато бобът заври, се слага чубрицата. Оставя се да ври около час и половина и след като се свали от огъня, се добавят останалите подправки.

Приготвя се запръжка. В олио се запържва червният пипер за 30-40 секунди. Добавя се брашното и се разбърква. Котлонът се намалява и след 2 минути се сипва 1 черпак бульон от гърнето с боба. Разбърква се и щом стане еднородна смес се сипва още 1 черпак течност. Отново се разбърква и се повтар. Накрая запръжката се сипва при боба, разбърква се и се готви още 15-20 минути в умерена фурна.

По желание в запръжката може да се сложи и 1 супена лъжица доматено пюре.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *