Екзотична салата със скариди и киви

Необходими продукти:

  • киви – 2 бр.
  • скариди – 10 – 12 бр. кралски скариди, пресни или размразени, небелени
  • зелена салата – 8 листа къдрава маруля
  • сирене – около 60 г твърдо зряло (тип Манчего, Пармезан, зряла Гауда или Чедър)

За дресинга:

  • зехтин – 40 мл, екстра върджин
  • сол – 1/2 ч.л.
  • горчица – 1 ч.л. Дижонска
  • черен пипер – 2 щипки
  • балсамов оцет – 2 с.л. или на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете със приготвянето на скаридите, за да могат да изстинат. Разбира се, те могат да се купят и готови бланширани, но винаги е по- добре да си ги направим сами. Кипнете вода в тенджерка и пуснете вътре морските дарове. След минута и половина или максимум две (трябва да са станали розово-оранжеви) ги извадете с решетъчна лъжица и поставете в купа с лед.

След няколко минути ги обелете, като по желание може да оставите няколко необелени скаридки. Измийте, отцедете или подсушете салатените листа. Накъсайте ги в голяма чиния. Обелете и нарежете двете кивита на тънки кръгчета и поставете върху марулите.

Добавете сиренето нарязано на кубчета и обелените скариди. Залейте зелената салата с вкусен дресинг, приготвен от смесените зехтин, оцет, сол, горчица и черен пипер. Поднесете с чаша хубаво бяло вино, за предпочитане Ризлинг, съветва flagman.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *