Домашни великденски сладки със захарно тесто

Необходими продукти:

  • 225 г брашно
  • 125 г пудра захар
  • 150 г масло
  • 50 г захарно тесто
  • хранителни боички

Начин на приготвяне:

Брашното (225 г) се изсипва в дълбок съд и към него се добавя натрошеното на парчета твърдо масло (150 г). Продуктите се разбъркват с ръце, докато брашното поеме цялото масло. Добавя се пудрата захар (125 г) и от получената смес се прави тесто.

Върху равна повърхност се поръсва брашно и се разточва тестото. С помощта на формичка се отрязват плоски сладки с форма на яйце или друга тематична форма и се подреждат в намаслена тавичка. Пекат се на 180 градуса 15-20 минути или докато не придобият апетитен златист цвят.

Готовото захарно тесто (50 г) (или по желание може да се използва марципан) се разделя на парченца и всяко се оцветява с течна хранителна боичка, като се меси до получаване на еднороден цвят. След това се разточват внимателно на кора с дебелина около милиметър.

С помощта на същата формичка за сладки се отрязват елипсовидни парчета, които се поставят върху сладките, след като те се охладят.

Върху всяка сладка се поставят различни декорации с останалото цветно захарно тесто, за да могат великденските сладки да са с украса на пъстри яйца, пише „1001 рецепти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *