![](https://apetitko.bg/wp-content/uploads/2024/04/Sladki-Velikden.png)
Домашни великденски сладки със захарно тесто
Необходими продукти:
- 225 г брашно
- 125 г пудра захар
- 150 г масло
- 50 г захарно тесто
- хранителни боички
Начин на приготвяне:
Брашното (225 г) се изсипва в дълбок съд и към него се добавя натрошеното на парчета твърдо масло (150 г). Продуктите се разбъркват с ръце, докато брашното поеме цялото масло. Добавя се пудрата захар (125 г) и от получената смес се прави тесто.
Върху равна повърхност се поръсва брашно и се разточва тестото. С помощта на формичка се отрязват плоски сладки с форма на яйце или друга тематична форма и се подреждат в намаслена тавичка. Пекат се на 180 градуса 15-20 минути или докато не придобият апетитен златист цвят.
Готовото захарно тесто (50 г) (или по желание може да се използва марципан) се разделя на парченца и всяко се оцветява с течна хранителна боичка, като се меси до получаване на еднороден цвят. След това се разточват внимателно на кора с дебелина около милиметър.
С помощта на същата формичка за сладки се отрязват елипсовидни парчета, които се поставят върху сладките, след като те се охладят.
Върху всяка сладка се поставят различни декорации с останалото цветно захарно тесто, за да могат великденските сладки да са с украса на пъстри яйца, пише „1001 рецепти“.