
Джамбалая с морски дарове и сьомга
Необходими продукти:
- сьомга – 200 г филе (без кожата), нарязано на кубчета
- скариди – 100 г
- ориз – 300 г
- зехтин – 2 с.л.
- лук – 1 глава, нарязана на ситно
- целина – 2 стръка, нарязани
- чушки – 1 бр. червена, нарязана на дребно
- чесън – 2 скилидки – счукани
- джинджифил – 1/2 ч.л. смлян
- червен пипер – 1/2 ч.л. лют ( по желание)
- червен пипер – 1 ч.л.
- зеленчуков бульон – 600 мл
- домати – 2 бр. нарязани
- соеви кълнове – 50 г
- сос табаско – 1 капка по желание
- зелен лук – 1 стрък
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Загряваме зехтина в тиган на умерен огън и в него лука за около 3-4 минути. Добавяме целината, чушката, чесъна, джинджифила, лютия червен пипер, сладкия червен пипер и ориза. Увеличаваме температурата. Запържваме за още 2 минути, като от време на време разбъркваме.
Загряваме зеленчуковия бульон почти до кипване и заливаме сместа с него. Разбъркваме и намаляваме котлона. Похлупваме тигана с капак и задушаваме за около 15 минути.
Добавяме доматите.
Нарязваме рибата и скаридите на малки парчета и сипваме и тях в тигана. Похлупваме отново тигана за още 5-6 минути, докато оризът поеме по- голямата част от течността, но не цялата.
Добавяме само листата (цели) на зеления лук, соевите кълнове и соса Табаско. Задушаваме вече до пълното поемане на течността.
Овкусяваме със сол и черен пипер, отместваме от котлона, похлупваме и оставяме да отлежи 10 минути преди сервиране, пише gotvach.bg.