Гръцко саганаки със скариди
Необходими продукти:
- 500 г почистени скариди
- 250 г сирене
- 2 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- 500 г белени домати от консерва
- 1 супена лъжица сух риган
- 1 връзка пресен магданоз
- 50 мл зехтин
- 30 мл узо
- 2 стръка пресен босилек
- 1 щипка захар
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на много ситно. Загрейте мазнината в дълбок тиган и ги запържете вътре. Добавете ригана към лука и чесъна, разбъркайте. Залейте ги с узото и се дръпнете, защото ще се фламбира. Изчакайте пламъка да угасне.
Добавете доматите. Подправете със сол, черен пипер и захар, която да убие киселинността на доматите. Разбъркайте. Възможно е да се окаже гъсто, затова залейте с 1 чаша вода. Намалете котлона и оставете сместа да се сгъсти след като започне да къкри.
Междувременно нарежете магданоза на много ситно, накъсайте босилека. Нарежете сиренето или го натрошете. Добавете магданоза и сиренето към доматения сос и разбъркайте. Накрая прибавете върху всички продукти и скаридите. Полейте с още малко зехтин. Разбъркайте ястието и гответе още 7-8 минути. Преди да сервирате поръсете и с босилек, съветва az-jenata.bg.