Гръцко саганаки със скариди

Необходими продукти:

  • 500 г почистени скариди
  • 250 г сирене
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 500 г белени домати от консерва
  • 1 супена лъжица сух риган
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 50 мл зехтин
  • 30 мл узо
  • 2 стръка пресен босилек
  • 1 щипка захар
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на много ситно. Загрейте мазнината в дълбок тиган и ги запържете вътре. Добавете ригана към лука и чесъна, разбъркайте. Залейте ги с узото и се дръпнете, защото ще се фламбира. Изчакайте пламъка да угасне.

Добавете доматите. Подправете със сол, черен пипер и захар, която да убие киселинността на доматите. Разбъркайте. Възможно е да се окаже гъсто, затова залейте с 1 чаша вода. Намалете котлона и оставете сместа да се сгъсти след като започне да къкри.

Междувременно нарежете магданоза на много ситно, накъсайте босилека. Нарежете сиренето или го натрошете. Добавете магданоза и сиренето към доматения сос и разбъркайте. Накрая прибавете върху всички продукти и скаридите. Полейте с още малко зехтин. Разбъркайте ястието и гответе още 7-8 минути. Преди да сервирате поръсете и с босилек, съветва az-jenata.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *