„Ветрило“ от патладжани с моцарела
Необходими продукти:
- патладжани – 3 броя, средно големи
- домати – 7 – 8 броя малки доматчета за консерва
- сирене – около 300 г краве или моцарела
- чесън – 1 глава
- сол
- бял пипер
- олио
- чубрица
- босилек
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и без да отстранявате дръжките разрежете всеки наполовина. Всяка половинка сложете със светлата част надолу върху дъска и нарежете на 4-5 ленти.
Така нарязаните на ветрило патладжани посолете обилно и оставете под наклон за 30 минути да се отцедят от горчивината. След това ги изплакнете и ги подсушете.
Сиренето и доматите нарежете на тънки парчета. Между лентите на патладжаните се слагат по парче сирене и кръгче домат. Така приготвените патладжани подредете върху намазнена тава.
Разпръснете необелените скилидки чесън, а ако са ви останали домати, нарежете ги ситно и ги разпределете в тавата. Поръсете отново с малко сол, бял пипер, чубрица и босилек.
Полейте със струйка зехтин и покрийте тавата с фолио.
Надупчете на няколко места, за да излиза парата и сложете да се пече на 180-200 градуса загрята фурна за около 40 минути или до готовност на патладжаните, пише gotvach.bg.