Великденски крафин – комбинация между кроасан и мъфин

Великденски крафин – комбинация между кроасан и мъфин

Необходими продукти:

    • 350 г брашно;
    • 20 г прясна мая или 7 г суха;
    • 110 мл мляко;
    • 80 г захар;
    • 1/2 ч.л. сол;
    • 1 бр. яйце;
    • 1 бр. жълтък;
    • 40 г разтопено масло;
    • 120 г масло за намазване;
    • 1 ч.л. индийско орехче;
    • 200 г червени боровинки или стафиди;
    • 100 г бадеми или други ядки;
    • 8 г ванилова захар.

Начин на приготвяне:

Продуктите трябва да са на стайна температура. Пресейте брашното с бакпулвера.

Смесете маята с топлото мляко и захар. Разбийте яйцето, захарта, ваниловата захар и жълтъка.

Направете кладенче в брашното и изсипете маята, яйчената смес и сол, изсипете разтопеното масло и омесете тестото, докато спре да полепва.

Покрийте тестото с фолио и го поставете за 15 часа на топло място.

Накиснете червените боровинки с вряла вода, оставете да се отцедят и да изсъхнат върху хартиени салфетки.

Запечете бадемите на сух тиган. Разделете тестото на 3 части, покрийте с фолио за 10 минути.

Поръсете масата с брашно и разточете част от тестото, намажете с масло и поръсете с ядки и червени боровинки, навийте на руло, покрийте с фолио и оставете за 15 минути.

Направете и останалите рула. Покрийте тавата с хартия за печене и оформете охлюв с рулата, покрийте с фолио и оставете за 20 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете сладкиша за 10 минути, намалете температурата на 180 градуса и печете 10 минути, покривайки козунака с фолио. Махнете фолиото и печете 15 минути. Поръсете с пудра захар

One thought on “Великденски крафин – комбинация между кроасан и мъфин

  1. 15 часа да втасва на топло ,това е смешно ,ако е в хладилник по може,но не и на топло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *