Веганско: Кюфтенца с киноа и кашкавал
Необходими продукти:
- киноа – 200 г;
- лук – 3 – 4 стръка пресен лук или 1/2 глава стар;
- яйца – 1 – 2 бр.;
- кашкавал – 100 г;
- брашно – 70 – 80 г за овалване;
- мащерка – 1/2 ч.л.;
- риган – 1/2 ч.л.;
- магданоз – 1 – 2 стръка;
- сол;
- олио – за пържене.
Начин на приготвяне:
Киноата се залива със студена вода в съотношение 1:2, кипва се и се вари на тих огън около 15-20 минути. Зрънцата на киноата набъбват и стават прозрачни на цвят. Сварената киноа се изплаква със студена вода и се отцежда много добре. Оставя се настрана, за да изстине.
В отделен съд се смесват подправките, ситно нарязаният лук (по желание може леко да го задушите), настъргания кашкавал и едно яйце. Добавя се киноата и продуктите се объркват до получаването на еднородна смес.
С навлажнени ръце се оформят кюфтенца от киноа с големината на орех. Ако вегетарианските кюфтенца се разпадат, може да се добави още 1 яйце към сместа за спойка.
Оформените кюфтенца с киноа и кашкавал се овалват в брашно и се изпържват от двете страни до готовност в силно загрята мазнина, пише gotvach.bg.