Болярско вретено

Необходими продукти за 4 бр. вретено:

  • 2 бр. пилешки гърди (пеперуда);
  • 150 г бекон, нарязан на слайсове;
  • сушени домати;
  • кисели краставички;
  • 50 г кашкавал (или пушено сирене);
  • 100 г гъби;
  • 30 г масло;
  • черен пипер;
  • сол;
  • 1 кг картофи;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • сушен розмарин;
  • зехтин.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разрежете пеперудите през средата и отстранете свързващия хрущял. Фино разрежете всяка една от гърдите през средата, но не докрай, така че да се уголеми площта им. Покрийте ги с прозрачно фолио, поставете ги върху дъска, отдолу с кърпа, за да стои стабилно, и ги начукайте, за да ги изравните като дебелина. Посолете и поръсете с черен пипер.

Измийте, нарежете и задушете гъбите с малко масло, до готовност. Охладете ги.

Нарежете сушените домати, краставичките и кашкавала.

Поставете три резена бекон на дъската и разположете напречно пилешкото филе, така че да легне върху бекона.

На дългата страна на пилешкото месо подредете сушени доматки, нарязани кисели краставички, малко задушени гъби и отгоре кашкавал.

Завийте на руло, заедно с бекона и внимателно прехвърлете в тава, със завитата част надолу. Ако е необходимо можете да ги укрепите с клечка за зъби. По същия начин оформете и другите 3 рула. По желание може две от рулата да направите и без бекон.

Полейте със струйка зехтин.

Обелете и нарежете картофите на парчета. Сложете ги в купа и ги объркайте с малко зехтин, черен пипер, сол, розмарин и червен пипер. Разпределете ги около рулата в тавата и я пъхнете във фурната. Готови са след около 20-25 минути, когато рулата добият златист загар, а картофките са готови.

Нарежете рулата, леко под ъгъл, на филийки и поднесете. Подхожда им бяло вино Траминер, пише vkusnoteka.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *