Божествено вкусен козунак с лимонада

Необходими продукти:

За закваската:

  • 1 затоплена лимонада (250мл.)
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • мая колкото кибритена кутийка
  • 6 с.л. брашно

За тестото:

  • 1 кг. брашно
  • 4 яйца
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 8 с.л. олио
  • 12 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол (може да се сложи и по-малко)
  • 6 капки оцет

Начин на приготвяне:

Забърквате маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяте да втаса. Смесвате яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяте на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започвате да месите, докато се получи гладко тесто. Намазвате го с олио и го оставяте да втаса, докато удвои обема си, пише zajenata.bg.

След като удвои обема си, се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене, когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.

Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио, отгоре се поръсва с кристална захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *