Божествено вкусен козунак с лимонада
Необходими продукти:
За закваската:
- 1 затоплена лимонада (250мл.)
- 1 щипка сол
- 1 щипка захар
- мая колкото кибритена кутийка
- 6 с.л. брашно
За тестото:
- 1 кг. брашно
- 4 яйца
- 4 с.л. кисело мляко
- 8 с.л. олио
- 12 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол (може да се сложи и по-малко)
- 6 капки оцет
Начин на приготвяне:
Забърквате маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяте да втаса. Смесвате яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяте на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започвате да месите, докато се получи гладко тесто. Намазвате го с олио и го оставяте да втаса, докато удвои обема си, пише zajenata.bg.
След като удвои обема си, се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене, когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.
Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио, отгоре се поръсва с кристална захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.