Баница с агнешко месо

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно за баници
  • 1 с. л. бял винен оцет
  • 1 ч. л. сол

За плънката:

  • 600 г печено агнешко месо
  • 150 г заквасена сметана
  • 50 г краве масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

За намазване:

  • 150 г свинска мас

За соса:

  • 250 г гъсто кисело мляко
  • 2 стръка джоджен
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В купа се наливат 270 мл топла вода и оцетът, сипва се солта и малко по малко се добавя брашното. Първоначално се бърка, а след това се меси, докато се получи меко, еластично тесто.

Разделя се на 4 топки, които се оформят като дебели питки. Намазват се с разтопена свинска мас и се оставят да престоят за 15 минути.

Лукът и чесънът се наситняват и се готвят за кратко в маслото и 100 мл вода. Когато омекнат и течността се изпари, се поръсват с червен пипер и съдът се дърпа от огъня. Овкусяват се със сол и черен пипер, оставят се леко да се охладят и разбъркват с нарязаното на кубчета агнешко и заквасената сметана.

Топките тесто се дърпат с ръце на тънки кори върху памучна покривка или върху плота. Периодично ръцете се мажат с мас. Дебелите краища се отстраняват. Корите се намазват с разтопена мас. Върху тях се разпределя плънката и се завиват рула. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия като вита баница. Пече се около 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Чесънът за соса се стрива на паста, джодженът се накълцва и се разбъркват с киселото мляко и сол на вкус. Баницата се поднася с млечния сос, пише woman.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *