Баклава с кексова плънка

Необходими продукти:

  • кори за баница – 1 пакет;
  • масло – 3 с.л.;
  • олио – 2 с.л.

За плънката:

  • яйца – 3 бр.;
  • захар – 1 ч.ч.;
  • брашно – 1. 5 ч.ч;
  • орехи – 1 ч.ч. смлени;
  • канела – 1 к.л.;
  • бакпулвер – 1 бр.;
  • олио – 1 ч.ч.

За сиропа:

  • вода – 3 ч.ч.;
  • захар – 2 ч.ч.

Начин на приготвяне:

За предпочитане е да започнете със сиропа за баклавата. Поставете в съд захарта и водата, и оставете на котлона да заври. След 5 минути може да отстраните от котлона. В отделна купа се разбиват яйцата, захарта и се добавят канелата и олиото. След това се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и орехите. Всичко се разбърква и се оставя настрана.

Маслото и олиото се смесват. Приготвяме си тава, която сме намазали с масло или олио. В нея слагаме половината кори от пакета, като всяка от тях мажем с мазнина. Изсипваме сместа за баклава и след това добавяме втората половина кори. Най-отгоре също мажем с мазнина.

Баклавата се реже на парчета и се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Когато е готова, вадим от фурната, оставяме да се охлади и поливаме със сиропа. След 24 часа е готова за похапване. Имайте предвид, че колкото по-дълго време оставите сиропа да попива в сладкиша, толкова по-вкусен ще е той накрая, пише Actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *