Баба Гануш – разядка с патладжан

Необходими продукти:

  • патладжани – 3 броя (всеки по 250 – 300 грама);
  • сусам – 60 грама + още за поръсване;
  • зехтин – 50 мл + за поръсване;
  • лимонов сок – 45 мл;
  • пан пита – 8 питки за сервиране;
  • чесън – 4 големи скилидки (3 от тях се изпичат);
  • сусамов тахан – 1 ч.л. (по желание);
  • кимион – 1/2 к.л.;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Нарежете на две патладжаните (по дължина), поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката за 20-тина минути.

Измийте ги добре и ги подсушете. Направете разрези в тях и поставете по 1 скилидка чесън. Намазнете тава и сложете патладжаните с месото надолу.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете патладжаните за 15 минути, след което обърнете и печете още толкова.

Охладете патладжаните и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността.

Сипете я в блендер и добавете сусама, зехтина, тахана, последната скилидка чесън, кимиона, лимновия сок и солта. Пасирайте до гладкост.

Поръсете разядката със зехтин и сусам и поднесете с препечени филийки или плоски питки, пише ezine.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *