Ароматно вкусно агнешко в гювеч с розмарин и мащерка
Необходими продукти:
- 1.5-2 кг агнешко месо
- 1 ч.ч. ориз
- 3-4 връзки пресен лук
- 2 връзки джоджен
- 4-5 скилидки чесън
- 1 лимон
- масло
- мащерка
- розмарин
- салвия
- куркума
- сол
- черен пипер
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 с.л. червен пипер
Начин на приготвянe:
Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта, чесънът и черният пипер се разбъркват в купичка.
Агнешкото месо се измива и се подсушава. Намазва се хубаво с подправките и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно. Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят на дъното на глинен съд.
Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час.
Изважда се от фурната, поставя се добре измитият ориз, налива се 1-2 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.