Американски домашни бургери с телешка кайма
Необходими продукти:
- телешка кайма – 400 г;
- хлебчета за бургер – 3;
- жълтъци – 2;
- горчица – 3 с.л.;
- червен лук – 1 глава;
- лук – 1 глава;
- айсберг – 3 листа;
- барбекю сос – 3 с.л.;
- краве масло – 30 г;
- кетчуп – 100 г;
- домат – 1;
- кисели краставички – 3;
- майонеза – 3 с.л.;
- сирене за тост – 3 парчета;
- зехтин – 3 с.л.;
- сол;
- черен пипер.
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с 2 с.л. горчица, жълтъците и ситно нарязаната глава червен лук. Подправяме със сол и черен пипер и размесваме. Оформяме еднакви по големина кюфтета, които притискаме леко, за да придобият форма на бургер. В сгорещено маслиново масло пържим бургерите за няколко минути от всяка страна. Разполовяваме питките и ги запържваме за половин минута в мазнината от бургерите с вътрешността надолу. Поставяме ги в тава и добавяме слайсове сирене на всяка от половинките. Запичаме във фурна за 1 min само с горен реотан, докато сиренето се разтопи.
В тенджера загряваме кетчупа и добавяме барбекю соса и маслото. Бъркаме, докато маслото се разтопи, и отстраняваме от огъня. Бланшираме нарязания на полумесеци бял лук (потапяме го за няколко секунди във вряща вода, след което го потапяме в студена) и го смесваме с нарязания айсберг. Подреждаме бургера в следната последователност: долна питка, сос с кетчуп и барбекю, майонеза, горчица, резен домат и кисели краставички, телешки бургер, айсберг с лук, горна питка.