Агнешко с пресни картофи по Кипърски
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо
- 1 кг пресни картофи
- 100 г сирене
- 1 глава чесън
- 15 маслини
- 2 печени чушки
- 1 лимон
- 5 с.л. зехтин
- 2 с.л. магданоз
- 2 с.л. риган
- 2 с.л. розмарин
- 1 с.л. кимион
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Агнешкото месо се измива и се подсушава. Шпикова се със скилидките чесън. Намазва се обилно със зехтин, накълцан магданоз, риган, розмарин, кимион, сок от лимон, черен пипер и сол. Оставя се да се овкуси за 1 вечер в хладилник.
След това агнешкото месо се слага в тава и се покрива с фолио. Пече се в загрята фурна за около 3 часа. След като минат 2 часа, фолиото се маха и се добавят почистените пресни картофи, настърганото сирене и обелените и нарязани печени чушки.
Налива се 1 чаша гореща вода и при нужда се добавят още сол и черен пипер. Ястието се връща във фурната и се допича до готовност.