Агнешко с медено-горчичен сос

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко бутче
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 20 гр. мащерка
  • няколко стръка розмарин
  • 3 супени лъжици горчица
  • 1 чаена лъжичка мед
  • 2 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 чаени лъжички лимонов сок

Начин на приготвяне:

Преди да започнете да готвите, има някои много важни моменти, които трябва да запомните за месото. Колкото по-бледо е, толкова по-крехко е то. Мазнината трябва да е бяла, а не жълта. Не трябва да кърви при натискане с пръсти. Това означава, че месото е прясно, а не замразено.

Започнете с приготвянето на месото от бут. Измийте бутчето и го подсушете добре с кухненска хартия. Отстранете излишната мазнина с нож, като оставите тънък слой мазнина. Това ще направи месото сочно. Натрийте добре двете страни на бутчето със сол и черен пипер. Пригответе дълбока купа с вместимост около 1 литър за маринатата.

Обелете и нарежете на ситно чесъна. Смесете горчицата, меда, лимоновия сок, чесъна, розмарина, мащерката и 1 с. л. зехтин в купа. Разбъркайте добре и намажете месото от всички страни.

Увийте бутчетата във фолио, плик или стреч фолио и ги мариновайте; това може да отнеме от 3 часа до няколко дни. Колкото по-дълго е времето, толкова по-богат и наситен ще бъде вкусът на приготвеното месо.

Оставете на стайна температура за 3-8 часа; ако мариноването продължи повече от 8 часа, съхранявайте месото в хладилник.

Ако използвате хладилника, извадете месото 2-3 часа преди готвенето и отстранете фолиото. Оставете месото да достигне стайна температура.

Намажете тава за печене с малко зехтин и поставете агнешките бутчета във фурна, загрята до 220°C, за около 20 минути, докато покафенеят. Точното време за печене зависи от мощността на фурната, затова най-добре е да прецените по външния вид на месото. След това намалете температурата на 100°C и печете още 2 часа, а след това печете още 2 часа на 90°C.

Когато е готово, увийте агнешкото във фолио или го покрийте и го оставете в отворената фурна за 15 минути. Сервирайте с ориз, картофи, зелен фасул или зеленчуци, пише actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *