
Агнешко с дюли и зелен фасул
Необходими продукти:
- 400 г агнешко филе
- 4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/4 ч.л. кардамон
- 1/4 ч.л. кориандър
- 1/4 ч.л. сол
- 5 с.л. зехтин
- 800 г зелен фасул,
- 1 с.л. масло
- шепа листа прясна мента
За топинга:
- 2 големи дюли, почистени и нарязани
- 100 мл розе
- 1 ч.л. пъпки карамфил
- 1 ч.л. индийско орехче
- 2 с.л. синап на прах
Начин на приготвянe:
Оставете дюлите да заврят и намалете огъня да къкри 35-40 минути докато сместа стане с консистенцията на сладко. Добавете карамфил, индийско орехче и синап и разбъркайте добре. Поставете в буркан и оставете да се охлади на стайна температура.
Смесете в саханче и начукайте подправките за месото. Поръсете със сместа агнешкото и натъркайте добре. Оставете за 4 часа в хладилник.
Сотирайте месото в зехтин на средно силен огън за 8 минути от всяка страна и за по-дълго, ако искате да не е алангле. Запазете в чаша пуснатия от месото сос. В друг съд поддържайте месото топло. Кипнете боба за 3-4 минути, отцедете и охладете. По желание може и да го обелите и да сервирате отделно зрънцата от шушулките.
Задушете в маслото на средно силен огън ментата и добавете за 3 минути и изцедения боб. Накрая добавете и месните сокове.
Сервирайте агнешкото, аранжирано с боба и полято със сладкото от дюли. Украсете с ментата.