Агнешко Клефтико – традиционно гръцко ястие
Необходими продукти:
- 1 кг – агнешки бут
- 2 глави – червен лук
- 2 бр – чушки
- 5 бр – картофа
- 1/2 – домат
- 200 г кашкавал
- 4 скилидки – чесън
- 1/2 – лимон
- 1/2 ч.ч. – зехтин
- 1/2 ч.ч. – бяло вино
- 1 с.л. – риган
- 2 с.л. – горчица
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Агнешкото месо се измива добре и се нарязва на порции. Лукът се нарязва на филийки, чушките на парченца, чесънът се накълцва. Зеленчуците се слагат в купа заедно с месото и се поливат със зехтин, бяло вино и лимонов сок.
Добавят се горчицата, 2 цели скилидки чесън, риган, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква много добре и купата се покрива с фолио. Оставя се да се маринова за поне два часа.
Когато месото е мариновано, към него се добавя нарязаното на кубчета сирене. Отново се разбърква добре.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Картофите се обелват и се нарязват на парчета. Взимат се 4 дълги парчета хартия за печене и се слагат едно върху друго, така че да се оформи като звезда. В центъра се слагат картофите и се подправят със сол и риган.
Заливат се с маринатата от агнешкото месо и върху тях се разпределят зеленчуците и месото. Нарежда се нарязаният домат и с помощта на хартията се оформя като торбичка. Връзва се с готварски конец, така че ястието да се затвори плътно.
Пече се около 1 час и 45 минути в загрятата фурна. След това се изважда, а температурата на фурната се увеличава на 220 градуса. Хартията се отваря и месото се намазва с образувалия се от печеното сок. Ястието се връща във фурната за още 20 минути.
Време за приготвяне:
120 минути