
Агнешко върху сол с пресни зелении
Необходими продукти:
- 2 кг агнешко месо
- 1 кг спанак
- 1/2 кг лапад
- 5 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 2 глави лук
- 1 връзка зелен лук
- 1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
Месото се измива и подсушава. Тавата за печене се покрива с равен пласт сол. Върху него се слага месото и се пече на фурна до пълна готовност.
Щом е готoвo, се изважда от тавата и с помощта на ножа се почиства от долната му повърхност залепилата се сол.
Спанакът (1 кг) и лападът (1/2 кг) се почистват и нарязват на ситно. Задушават се в горещо олио заедно със ситно нарязания лук (2 глави) и счукания чесън (5 скилидки).
Посоляват се и се подправят с посочените подправки.
Врят още 3-4 минути. Добавя се доматеното пюре (2 с.л.), разбърква се и зелениите врят още 5 минути. В порционна чиния се слага от зелената смес, а върху нея се нареждат парчета печено агнешко.