Агнешко бутче с чесън, мащерка и бяло вино
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче
- 4-5 скилидки чесън
- 1 връзка мащерка – около 30 г
- 750 мл сухо бяло вино
- 60 г масло
- черен пипер и сол
- 3 големи глави чесън
Начин на приготвянe:
Загрява се фурната до 250°С. Смесва се половината масло със солта, черния пипер, пресования чесън и се разбърква сместа.
С тази смес се натрива агнешкото бутче и се поставя в тава. Около него се нареждат нарязаните на две глави чесън и се пече около 20 минути.
Изважда се тавата, поръсва се върху бутчето и около него с мащерка, слага се виното, предварително загрято до кипване. Плътно се закрива тавата с фолио и се пече още 2 часа и 45 минути. Изваждат се агнешкото бутче и главите чесън от тавата.
Поставя се тавата на котлона, загрява се сосът от печенето, добавят се останалото масло и изпеченият и смачкан чесън. Оставя се да поври, докато се посгъсти, около 10 минути. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се поднася сосът с бутчето.