Агнешко бутче с чесън, мащерка и бяло вино

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 връзка мащерка – около 30 г
  • 750 мл сухо бяло вино
  • 60 г масло
  • черен пипер и сол
  • 3 големи глави чесън

Начин на приготвянe:

Загрява се фурната до 250°С. Смесва се половината масло със солта, черния пипер, пресования чесън и се разбърква сместа.

С тази смес се натрива агнешкото бутче и се поставя в тава. Около него се нареждат нарязаните на две глави чесън и се пече около 20 минути.

Изважда се тавата, поръсва се върху бутчето и около него с мащерка, слага се виното, предварително загрято до кипване. Плътно се закрива тавата с фолио и се пече още 2 часа и 45 минути. Изваждат се агнешкото бутче и главите чесън от тавата.

Поставя се тавата на котлона, загрява се сосът от печенето, добавят се останалото масло и изпеченият и смачкан чесън. Оставя се да поври, докато се посгъсти, около 10 минути. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се поднася сосът с бутчето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *