Агнешка супа със застройка
Необходими продукти:
- агнешко – 1 1/2 кг (с кокал);
- пресен лук – 1 връзка;
- пресен чесън – 2 стръка;
- джоджен – 1 връзка;
- магданоз – 1/2 връзка;
- доматено пюре – 2 супени лъжици;
- червен пипер – 1/2 чаена лъжица;
- черен пипер – 1/3 чаена лъжица;
- жълтъци – 2 броя;
- кисело мляко – 1/2 чаена чаша;
Начин на приготвяне:
Сварявате месото до пълна готовност в подсолена вода. След което прецеждате бульона през ситна цедка, а месото нарязвате на ситно.
Докато агнешкото се вари, приготвяте останалите съставки. Почиствате и нарязвате на ситно лука и чесъна, както и джоджена и магданоза. Разбивате жълтъците, заедно с киселото мляко и един-два черпака от поизстиналия бульон до получаване на еднородна течност. Изсипвате прецедения бульон в тенджера и след като заври добавяте месото, лука, чесъна и джоджена. Добавяте червения и черния пипер, както и доматеното пюре, разбърквате добре и оставяте да агнешката супа да поври около 4-5 минути. След което сваляте супата от котлона.
На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, добавяте застройката към супата, след което отново слагате на котлона, като отново разбърквате, докато супата заври. Накрая добавяте прясно нарязания магданоз. Сервирате агнешката супа със застройка гореща.